Το Αφγανιστάν πρώτο στην παραγωγή οπιούχου παπαρούνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Ναρκωτικών και Εγκληματικότητας των Ηνωμένων Εθνών, η ποσότητα της οπιούχου παπαρούνας που παράγεται στο Αφγανιστάν, και ειδικότερα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, έδειξε να ανεβαίνει στα ύψη μέσα στο 2014, με αύξηση στην παραγωγή κατά 17%.

Το Αφγανιστάν παραμένει σταθερά το νούμερο 1 όσον αφορά την παραγωγή οπιούχου παπαρούνας, αφού το 80% της παγκόσμιας παραγωγής του φυτού προέρχεται απο εκεί. Η παπαρούνα αυτή χρησιμοποιείται για την παρασκευή της ηρωίνης, που τροφοδοτεί μία εξαιρετικά επικερδή οικονομική δραστηριότητα στη φτωχή αυτή χώρα.

Το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών βρίσκεται στις επαρχίες του νότιου και του δυτικού Αφγανιστάν, Χελμάντ, Φαράχ, Νιμρόζ, Κανταχάρ. Η παραγωγή της ηρωίνης γίνεται σε παράνομα εργαστήρια που βρίσκονται σε συνοριακές περιοχές και στη συνέχεια η διακίνηση ξεκινά από τις γειτονικές χώρες, από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες προς βορράν ή από το Μπαλουτσιστάν του Πακιστάν προς νότον και από το Ιράν προς δυσμάς.

Οι εκτεταμένες καλλιεργημένες εκτάσεις οπιούχου παπαρούνας, που καταλήγουν φυσικά σε αισχροκέρδια, μαζί με την αποτυχία να καταστήσουν ειρήνη και σταεροποίηση της κοινωνίας, αποτελούν τις 2 κύριες αιτίες για την κατάσταση της χώρας.

Tags: