Πώς ξεκίνησε η φημολογία ότι στις 4 Νοεμβρίου θα ξεσπάσει εμφύλιος στις ΗΠΑ

Για μια βίαιη εξέγερση αντιφασιστικών ομάδων που θα ξεκινήσει στις 4 Νοεμβρίου και θα εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες μέλη της «νέας ακροδεξιάς», παρ’ όλο που οι αντιφασιστικές οργανώσεις διαβεβαιώνουν πως δεν προετοιμάζουν ούτε καν διαμαρτυρία.

Η φημολογία για την εξέγερση, έχει ξεκινήσει να «ταξιδεύει» μέσω social media από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε κάποιες ιστοσελίδες μάλιστα υπάρχουν αναρτήσεις οι οποίες ενημερώνουν τους αναγνώστες πως οι αντιφασιστικές ομάδες «σχεδιάζουν να σκοτώσουν κάθε ψηφοφόρο του Ντόναλντ Τραμπ, Συντηρητικό και κάτοχο όπλου».

Εκατοντάδες αναρτήσεις στο Facebook, αντικατοπτρίζουν το πόσο σοβαρά παίρνουν οι αναγνώστες των συγκεκριμένων ιστοσελίδων αυτή είδηση, ενώ σχόλια όπως το παρακάτω δεν είναι αντιπροσωπευτικά της ανταπόκρισης. «Ακόμη μία απειλή κατά των λευκών ανθρώπων και ορκίζομαι στο Θεό ότι θα πάρω ένα αυτοκίνητο και θα παρασύρω κάθε έναν από αυτούς», γράφει κάποιος.

Όμως οι αντιφασιστικές ομάδες δεν σχεδιάζουν κάποια διαμαρτυρία για τη συγκεκριμένη ημέρα και οι μικρές ομάδες αριστερών, που προγραμματίζουν διαδηλώσεις, έχουν αμφίβολες διασυνδέσεις με το αντιφασιστικό κίνημα.

Συνεπώς, από πού προκύπτει όλος αυτός ο αναβρασμός; Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του ο Guardian, το όλο ζήτημα στηρίζεται σε πολύ λεπτές γραμμές, όπως χαρακτηριστικά λέει ο Σπένσερ Σάνσαϊν, ο οποίος πρόσφατα συνέταξε μια αναφορά για τις θεωρίες… συνωμοσίαςτων ακροδεξιών. Σε βίντεο που έχει αναρτηθεί στο Youtube, αναπτύσσεται η φημολογία ότι επίκειται ένας εμφύλιος πόλεμος, και μάλιστα θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο και θα διαρκέσει μερικούς μήνες.

Ωστόσο περί τα τέλη Σεπτεμβρίου τρία πράγματα πυροδότησαν περαιτέρω αυτή τη φημολογία.

Αρχικά το Refuse Fascism, μια μικρή ομάδα που συνδέεται με το επαναστατικό Κομμουνιστικό κόμμα διοργάνωσε μια οπτικά θεαματική διαμαρτυρία στο Λος Άντζελες. Τα μέλη της συγκεκριμένη ομάδας, έκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο 101, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Αρχίζει στις 4 Νοεμβρίου». Η ίδια ομάδα αυτό το Σαββατοκύριακο διοργανώνει μια σειρά διαμαρτυριών σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ κατά του «καθεστώτος Τραμπ-Πενς».

Σύμφωνα με τον Σάνσαϊν οι ακτιβιστές του Refuse Fascism, έχουν στο παρελθόν υποστηρίξει δράσεις των αντιφασιστικών ομάδων και συχνά συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες τους, όμως δεν υπάρχει «επίσημη σύνδεσή» τους. Επιπλέον, πρόκειται για μια μικρή ομάδα, οι διαμαρτυρίες της οποίας δεν είναι βίαιες και έχουν την κυβέρνηση στο στόχαστρό τους και όχι δεξιούς ακτιβιστές ή την αστυνομία,

Κατά δεύτερον, ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε μια σελίδα στο Facebook που ονομάζεται Vets Before Illegals, έγινε viral. Το βίντεο έχει τίτλο «Οι αντιφασίστες έχουν ορίσει ημερομηνία για εμφύλιο πόλεμο», ενώ ισχυρίζεται ότι «στην ιστοσελίδα τους απευθύνουν κάλεσμα για έναν ανοιχτό εμφύλιο πόλεμο, που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο», παραθέτοντας υποτιθέμενα σχέδια για επιθέσεις αρχικά σε αστυνομικούς, μετά σε πολίτες και μετά στην κυβέρνηση.

Τελευταίο, αλλά διόλου ασήμαντο στοιχείο που πυροδότησε τα σενάρια για εμφύλιο, είναι η φημολογία που αναπτύχθηκε από τον Άλεξ Τζόουνς, έναν ραδιοφωνικό «αστέρα», που είναι αγαπητός σε ένα ακροατήριο εκατομμυρίων ανθρώπων. Όπως εξηγεί ο Σάνσαϊν, ο Τζόουνς παίρνει τις θεωρίες συνομωσίας άλλων ανθρώπων και τις προσαρμόζει έτσι ώστε οι αφηγήσεις του να έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό του.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις ο Τζόουνς αναφέρθηκε σε αυτή τη φήμη, αυτή εξαπλώθηκε με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. «Μόλις ο Τζόουνς πει κάτι, αυτό διαδίδεται από ακόμη περισσότερους ανθρώπους, με τον καθένα να βάζει και το δικό του… αλατοπίπερο στην ιστορία», λέει ο Σάνσαϊν. Να σημειωθεί ότι στην ιστοσελίδα του Τζόουνς υπάρχει ακόμη η ανάρτηση που αναφέρεται στην συγκεκριμένη φημολογία.

Πρόσφατα όμως αυτή η ιστορία πήρε μια «περίεργη» τροπή, με ακόμη περισσότερα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται σε αυτήν. Ενδεικτικά αναφέρεται το γεγονός ότι το Gateway Pundit, ένα συντηρητικό ιστολόγιο που πρόσφατα επεκτάθηκε και στον τομέα των ειδήσεων, δημοσίευσε ένα άρθρο του ανταποκριτή του στον Λευκό Οίκο, Lucian Wintrich στο οποίο υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ένας ηγέτης των αντιφασιστών «υποσχέθηκε να αποκεφαλίσει λευκούς γονείς στις 4 Νοεμβρίου».

Ωστόσο, λίγο αργότερα αποδείχθηκε ότι το συγκεκριμένο tweet, στο οποίο βασίστηκε ολόκληρη η είδηση, δεν ήταν παρά ένα αστείο από τον λογαριασμό ενός χρήστη που δεν φαίνεται να έχει εμφανείς δεσμούς με αντιφασιστικές ομάδες. Σε τηλεφωνική του συνέντευξη ο Lucian Wintrich παραδέχθηκε ότι το tweet δεν ήταν σοβαρό, σημειώνοντας πως είναι μάλλον απίθανο ότι θα ξεκινήσει μια «επανάσταση» το Σάββατο. Παρ’ όλα αυτά, επέμεινε να στηρίζει την ιστορία του, παρουσιάζοντάς την ως κριτική στην ρητορική των αριστεριστών.

«Η ριζοσπαστική αριστερά διαρκώς κάνει αστεία περί δολοφονίας λευκών ανθρώπων. Τι θα γινόταν αν εγώ έκανα ένας αστείο για δολοφονίες μαύρων γονιών; Θα γινόταν αμέσως είδηση», είπε, σημειώνοντας πως δεν είναι σωστό να δαιμονοποιούνται οι συντηρητικοί για «αθώα αστεία». «Ό,τι ισχύει για τους μεν, θα πρέπει να ισχύει και για τους δε», είπε χαρακτηριστικά.