Πολίτης με δύο επώνυμα και τρία ονόματα

Ο 32χρονος πρωταγωνιστής της απίστευτης κι όμως αληθινής ιστορίας αποτελεί ίσως μοναδικό «φαινόμενο» στα παγκόσμια χρονικά.

Πρόκειται για έναν συμπολίτη μας, ο οποίος διαθέτει δύο επίσημα έγγραφα που τον παρουσιάζουν με διαφορετικά ονόματα αλλά και επίθετα. Έτσι στο αμερικανικό διαβατήριό του αναφέρεται ως Quentin Louin Joseph, ενώ όλοι στην περιοχή της Λάρισας, όπου κατοικεί, τον γνωρίζουν ως Ηλία Τσότσα, όπως αναγράφεται και στην ελληνική αστυνομική του ταυτότητα! Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Ηλίας ή μάλλον Quentin γεννήθηκε στην πόλη Μίτσιγκαν των ΗΠΑ. Η ζωή στάθηκε σκληρή απέναντί του, αφού δεν γνώρισε ποτέ πατέρα. Όπως συμβαίνει στη χώρα αυτή, η οποία δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, απέκτησε άμεσα τον «προσωπικό του κωδικό», ο οποίος θα τον ακολουθεί πάντα στις συναλλαγές του με το αμερικανικό Δημόσιο. Μαζί με αυτόν και το ονοματεπώνυμό του, που έμελλε να γίνει ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα για τον ίδιο αρκετά χρόνια μετά. Σε ηλικία πέντε ετών αναγκάζεται μαζί με τη μητέρα του να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ο Quentin που έγινε... Ηλίας

Από εδώ αρχίζουν και τα «περίεργα», αφού ο Quentin Louin των ΗΠΑ γίνεται ο Ηλίας Τότσας και κατοικεί πλέον μόνιμα σε μια κωμόπολη της Λάρισας, την Αγιά.

Εκεί δηλώνεται στο οικείο δημοτολόγιο με το ονοματεπώνυμο του παππού του (ο ίδιος δεν γνωρίζει πότε και από ποιους) και έτσι αρχίζει η «Oδύσσειά» του. Ο ίδιος διαπιστώνει τη «διπλοπροσωπία» του απέναντι στις Αρχές το 2003, σε ηλικία 19 ετών, όταν πάει να βγάλει ελληνική ταυτότητα προκειμένου να αποκτήσει δίπλωμα για μηχανάκι.

Η ταυτότητα που βγάζει εκδίδεται με ελληνικό όνομα και επώνυμο, αγνοώντας πλήρως το αμερικανικό του ονοματεπώνυμο.
Το διαβατήριο, η αμερικανική πρεσβεία και οι «άφωνοι» υπάλληλοί της

Τον περασμένο Ιούλιο ο πρωταγωνιστής της τραγελαφικής ιστορίας μας, πατέρας δύο παιδιών, αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και θεωρεί λύση την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Πηγαίνει, λοιπόν, να ανανεώσει το αμερικανικό του διαβατήριο για να ταξιδέψει αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Όταν λέει στους υπαλλήλους πως διαθέτει και ελληνική ταυτότητα με άλλο όνομα, αυτοί μένουν άφωνοι για το περιστατικό, κατηγορώντας τις Αρχές της χώρας μας που προχώρησαν σε μια τέτοια ενέργεια. Για αυτούς είναι ο Quentin Louin Joseph και δεν κατανοούν πώς «κατάφερε» να ονομάζεται και διαφορετικά, τονίζοντάς του πως αυτό είναι παράνομο.
Το αίτημα του Ηλία... ο παραλογισμός των δύο επιθέτων του

Το μόνο που ζητεί ο Ηλίας Τσότσας είναι να έχει ένα όνομα και ένα επώνυμο, όπως όλοι οι πολίτες.

Φαντάζεται πόσο εκτεθειμένος είναι σε τυχόν ποινικές ευθύνες εξαιτίας της «αμέλειας» υπαλλήλων ή παραπλάνησης από έγγραφα που δεν ήταν ακριβή. Θα μπορούσε να διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα στη χώρα μας και να καταφύγει στις ΗΠΑ χωρίς κάποιος να τον αναζητήσει. Αυτό, όμως, είναι κάτι που ούτε περνάει από το μυαλό του.

Tags: