Κίνα: Θανατική ποινή με αναστολή στην Γκου Καϊλάι

NAFTEMPORIKI.GR
Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012 11:31
Τελευταία Ενημέρωση : 20/08/2012 11:31

Κινεζικό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο με αναστολή την Γκου Καϊλάι, σύζυγο του πρώην περιφερειακού ηγέτη του Κομουνιστικού Κόμματος, Μπο Σιλάϊ, η οποία έχει κριθεί ένοχη για τη δολοφονία του Βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ.
Το δικαστήριο της πόλης Χεφέι καταδίκασε την Γκου για τη δολοφονία με δηλητήριο του Βρετανού πολίτη το Νοέμβριο του 2011 στην πόλη Τσόνγκινγκ στα νοτιοανατολικά της Κίνας, μετά από μία μονοήμερη δίκη κατά την οποία η Γκου δεν αρνήθηκε τις κατηγορίες που τη βάρυναν.
Οι θανατικές ποινές που αναστέλλονται συνήθως μετατρέπονται σε ισόβια, ή σε ποινές κάθειρξης έως 25 ετών εφόσον ο κατάδικος επιδείξει καλή συμπεριφορά στη φυλακή.
Ο Μπο Σιλάι θεωρείτο κορυφαίο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος και πιθανός διεκδικητής θέσης στην ηγεσία του, ωστόσο δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από την έναρξη της έρευνας σε βάρος της συζύγου του.
Επίσης, σε κάθειρξη εννέα χρόνων καταδικάστηκε ο Ζανγκ Σιαοζούν, βοηθός της Γκου, ο οποίος θεωρήθηκε από το δικαστήριο συνένοχός της.
Τέσσερις αξιωματικοί της αστυνομίας καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από πέντε ως 11 χρόνια επειδή υπονόμευσαν τις έρευνες για την δολοφονία του Χέιγουντ, σε μια προσπάθεια να γλυτώσουν την Γκου.
Οι ανώτεροι αξιωματικοί κατηγορούνταν ότι σκόπιμα παραποίησαν τα στοιχεία των ερευνών μετά τη δολοφονία με δηλητήριο του Χέιγουντ για να φανεί ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε καρδιακή ανακοπή.