Δημήτρης Σαραβάκος

O Δημήτρης Σαραβάκος (γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Ιουλίου 1961)[1] και είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές.
Καριέρα
Ο Δημήτρης Σαραβάκος υπήρξε ποδοσφαιριστής με εξαιρετική ικανότητα χειρισμού της μπάλας. Είχε άριστη τεχνική στις διεισδύσεις και αρκετές φορές δεν ήταν δυνατόν να ανακοπεί μέσα στη μεγάλη περιοχή, με συνέπεια οι αντίπαλοι του να υποπίπτουν σε πέναλτι. Ως εκτελεστής στημένων φάσεων σημείωσε μεγάλο αριθμό γκολ καθώς τα φάουλ που εκτελούσε με το δεξί του πόδι συχνά κατέληγαν στην αντίπαλη εστία. Ο τρόπος που αγωνιζόταν βασιζόταν στην ανάπτυξη του παιχνιδιού μετά από καλή κυκλοφορία της μπάλας στο έδαφος και επιτυχημένους συνδυασμούς και για το λόγο αυτό δεν αναζήτησε τρόπους να σκοράρει με κεφαλιές.
1979-1984 Πανιώνιος
Πατέρας του ήταν ο διεθνής ποδοσφαιριστης του Πανιώνιου, Θανάσης Σαραβάκος και για το λόγο αυτό ο Δημήτρης Σαραβάκος ξεκίνησε την καριέρα του από την ομάδα του Πανιώνιου. Στις 26 Δεκεμβρίου του 1977 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής.[2] Τη δεύτερη χρονιά στον Πανιώνιο ο Σαραβάκος αγωνίστηκε 9 φορές δίπλα σε σπουδαίους αθλητές οι οποίοι κατέκτησαν το Κύπελλο Ελλάδας το 1979. Την περίοδο 1981-82 ο Σαραβάκος είχε την πιο αποδοτική του χρονιά στον Πανιώνιο καθώς σημείωσε 13 γκολ σε 31 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Οι επιδόσεις του τον έκαναν διεθνή με την εθνική Ελλάδος. Την περίοδο 1983-84 ήταν πλέον ένας από τους πιο ικανούς Έλληνες ποδοσφαιριστές και σημείωσε 10 γκολ σε 28 συμμετοχές στην τελευταία του χρονιά με τον Πανιώνιο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στις 19 Μαΐου 1984 ο Πανιώνιος έδωσε αγώνα μπαράζ για την παραμονή του στην Α΄Εθνική με αντίπαλο τον ΠΑΣ Γιάννενα. Ο αγώνας κρίθηκε στην παράταση με το Σαραβάκο να σκοράρει στο 104' λεπτό και να δίνει το προβάδισμα στο Πανιώνιο που επικράτησε με 2-0. Στις 22 Ιουνίου 1984 ο Παναθηναϊκός τον απέκτησε δαπανώντας 60.000.000 δραχμές.[3]
1984-1994 Παναθηναϊκός
Το 1984 ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας και επιχείρησε να ενισχυθεί περαιτέρω έτσι ώστε να αναζητήσει μια ευρωπαϊκή διάκριση. Προχώρησε σε δυο πολύ σημαντικές μεταγραφές αποκτώντας το Δημήτρη Σαραβάκο και το Βέλιμιρ Ζάετς. Η προσθήκη του Ζάετς σε συνδυασμό με την παρουσία του Ρότσα στον Παναθηναϊκό κατέστησαν τον κεντρικό άξονα της ομάδας ιδιαίτερα δημιουργικό με συνέπεια να αξιοποιηθούν πλήρως οι επιθετικές αρρετές του Δημήτρη Σαραβάκου.
Κατά την πρώτη του χρονιά στον Παναθηναϊκό αναδείχθηκε 2ος σκόρερ στο πρωτάθλημα Ελλάδας. Σημείωσε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού στις 23 Σεπτεμβρίου 1984 απέναντι στον ΟΦΗ. Στις 25 Νοεμβρίου 1984 σκόραρε για πρώτη φορά εναντίον της ΑΕΚ στη νίκη με 3-2 και στις 20 Φεβρουαρίου 1985 σκόραρε το πρώτο γκολ του απέναντι στον Ολυμπιακό δίνοντας παράλληλα την νίκη στον αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδας. Στο Κύπελλο Πρωταθλητριών η παρουσία του υπήρξε καθοριστική για τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό του θεσμού. Ο Παναθηναϊκός έχοντας προκριθεί απέναντι στη Φέγενορντ αντιμετώπισε την Λίνφιλντ ΦΚ και στον επαναληπτικό αγώνα βρέθηκε να χάνει στην Ιρλανδία με σκορ 3-0. Με το γκολ του Σαραβάκου ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε την αντεπίθεση που οδήγησε στην ισοφάρηση και την πρόκριση. Στον επόμενο γύρο ο Σαραβάκος δημιουργώντας μια εξαιρετική επιθετική δυάδα με το Θανάση Δημόπουλο σκόραρε εναντίον της Γκέτεμποργκ στου Ούλεβι δίνοντας τη νίκη στον Παναθηναϊκό. Στον επαναληπτικό αγώνα η Γκέτεμποργκ είχε αποκτήσει σκορ πρόκρισης όμως στο 78' λεπτο ο Σαραβάκος ισοφάρησε σε 2-2 οδηγώντας Παναθηναϊκό στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Την επόμενη περίοδο 1985-86 ο Σαραβάκος αναδεικνύεται δεύτερος σκόρερ στο πρωτάθλημα και κατακτά το νταμπλ στην Ελλάδα. Στο κύπελλο Ελλάδας σημείωσε στον ημιτελικό απέναντι στην ΑΕΚ το γκολ που έδωσε σκορ πρόκρισης και στον τελικό σημείωσε 2 γκολ στο επιβλητικό 4-0 επί του Ολυμπιακού που αποτελεί και τη μεγαλύτερης έκτασης νίκη σε τελικό αιωνίων αντιπάλων. Στο Κύπελλο ΟEΥΦΑ τα δύο γκολ που σημείωσε απέναντι στην Τορίνο εκτός κι εντός έδρας δε στάθηκαν αρκετά για την πρόκριση στον επόμενο γύρο.
Την περίοδο 1986-87 ο Σαραβάκος ήταν και πάλι δεύτερος σκόρερ στο πρωτάθλημα Ελλάδας. Στις 3 Μαΐου 1987 σημείωσε το πιο γρήγορο του γκολ σε ντέρμπι, στο πρώτο λεπτό του αγώνα με την ΑΕΚ που έληξε 0-3. Για το Κύπελλο Πρωταθλητριών ο Παναθηναϊκός βρέθηκε κοντά σε μια μεγάλη ανατροπή, όταν απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα, με γκολ του Σαραβάκου και Χρήστου Δημόπουλου, βρέθηκε να κερδίζει στον επαναληπτικό αγώνα με 2-0, απέχοντας ένα γκολ από την ισοφάριση του πρώτου αγώνα.
Η περίοδος 1987-88 σημαδεύτηκε από τις αξιόλογες εμφανίσεις του Δημήτρη Σαραβάκου στους αγώνες απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους. Στις 8 Νοεμβρίου του 1987 ο Παναθηναϊκός σημείωσε 4 γκολ σε βάρος του Ολυμπιακού επικρατώντας με 1-4 με σκόρερ και το Δημήτρη Σαραβάκο. Για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ο Σαραβάκος σκοράροντας απέναντι στην Οσέρ του Ερίκ Καντονά εξασφάλισε την πρόκριση του Παναθηναϊκού στον επαναληπτικό αγώνα της Γαλλίας. Στον επόμενο γύρο ο Σαραβάκος έδωσε 2 από πιο αξιομνημόνευτα παιχνίδια της καριέρας του απέναντι στη Γιουβέντους. Στις 21 Οκτωβρίου του 1987 με άριστο σουτ εκτός της μεγάλης περιοχής σημείωσε γκολ και έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό με 1-0. Στις 4 Νοεμβρίου του 1987 ο Σαραβάκος άνοιξε και πάλι το σκορ απέναντι στη Γιουβέντους μετά από πάσα του Χρήστου Δημόπουλου ο οποίος επίσης σκόραρε, δίνοντας την πρόκριση στον Παναθηναϊκό. Στον επόμενο γύρο ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να χάνει με 5-0 από την Χόνβεντ στην Ουγγαρία. Ο Σαραβάκος δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια και μείωσε με 2 γκολ του σε 5-2 με συνέπεια στην ρεβάνς ο Παναθηναϊκός να κερδίσει με 5-1 και να προκριθεί. Στον προημιτελικό του ΟΥΕΦΑ το γκολ του απέναντι στη Μπριζ δεν στάθηκε αρκετό για προκριθεί ο Παναθηναϊκός. Για το Κύπελλο Ελλάδας ο Σαραβάκος σημείωσε 3 γκολ απέναντι στην πρωταθλήτρια Λάρισα και έδωσε την πρόκριση στον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου. Στον τελικό του Κυπέλλου απέναντι στον Ολυμπιακό το δίδυμο Σαραβάκου - Χρήστου Δημόπουλου υπήρξε και πάλι επιτυχημένο καθώς με 2 γκολ τους ο Παναθηναϊκός διεκδήκησε τον τίτλο στα πέναλτι, όπου επιβλήκε με 4-3.
Πριν ξεκινήσει η επόμενη περίοδος 1988-89, τον Ιούνιο του 1988 ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Κοσκωτάς, προσέφερε στο Σαραβάκο το εξωπραγματικό ποσό για τα ελληνικά δεδομένα των 600.000.000 δραχμών[4] όμως δεν κατάφερε να ντύσει τον αθλητή στα ερυθρόλευκα. Στο τέλος της σεζόν Δημήτρης Σαραβάκος αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό σημειώνοντας γκολ και στον τελικό επί του Πανιωνίου.
Τη σεζόν 1989-90 ο Παναθηναϊκός προχώρησε στην απόκτηση του Κριστόφ Βαζέχα ο οποίος έδεσε άψογα με το Σαραβάκο και οι δυο τους οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ελλάδας. Στις 25 Φεβρουαρίου του 1990 ο Σαραβάκος αγωνίστηκε για 3η φορά στην καριέρα του σε αγώνα που ο Παναθηναϊκός σημείωσε 4 γκολ επί του Ολυμπιακού, όταν επικράτησε με 3-4 μέσα στο στάδιο Καραϊσκάκη με αρχηγό το Σαραβάκο. Στον ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδας ο Σαραβάκος σημείωσε χατ τρικ απέναντι στον Ολυμπιακό όμως το τελικό σκορ 3-3 δεν ήταν αρκετό να ανατρέψει το 2-1 του πρώτου αγώνα. Στο Κύπελλο Κυπελλούχων ο Σαραβάκος σημείωσε ένα γκολ στην νίκη του Παναθηναϊκού με 3-2 επί της Σουώνσι όμως στον επαναληπτικό χρειάστηκε να σκοράρει δύο φορές για να ισοφαρήσει σε 3-3 και να δώσει την πρόκριση στον Παναθηναϊκό.
Την περίοδο 1990-91 ο Σαραβάκος με το Βαζέχα συνθέτουν την κορυφαία επιθετική δυάδα του πρωταθλήματος καθώς ο Σαραβάκος αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του Ελληνικού πρωταθλήματος με 23 γκολ και ο Βαζέχα δεύτερος με 18 γκολ. Ο Παναθηναϊκός κατακτά ένα ακόμη νταμπλ κατακτώντας με 8 βαθμούς διαφορά το πρωτάθλημα ενώ στέφεται και Κυπελλούχος Ελλάδας με 10 γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου.
Η επόμενη περίοδος 1991-92 ήταν η πιο παραγωγική σε γκολ στο πρωτάθλημα για το Δημήτρη Σαραβάκο ο οποίος σημείωσε 24 γκολ και αναδείχθηκε 2ος σκόρερ. Στις 26 Ιανουαρίου 1992 ο Παναθηναϊκός με τους Σαραβάκο και Βαζέχα να σημειώνουν γκολ, επικράτησε με 3-0 επί του Ολυμπιακού σημειώνοντας την τελευταία νίκη του Παναθηναϊκού με 3 γκολ διαφορά σε ντέρμπι αιωνίων έως σήμερα. Στις 9 Φεβρουαρίου του 1992 με 2 γκολ του Σαραβάκου μέσα σε 2 λεπτά ο Πανθηναϊκός επιβλήθηκε με 2-0 επί της ΑΕΚ η οποία στέφθηκε πρωταθλήτρια. Στο Κύπελλο Ελλάδας στον προημιτελικό το γκολ του Σαραβάκου ήταν αρκετό για να προκριθεί ο Παναθηναϊκός επί του Ολυμπιακού έως ο 90ο λεπτό οπότε ο Προτάσωφ ισοφάρισε σε 1-1 και έδωσε την πρόκριση στον Ολυμπιακό με διαφορά τερμάτων αφού ο πρώτος αγώνμας είχε λήξει 0-0. Στην Ευρώπη ο Σαραβάκος οδήγησε τον Παναθηναϊκό στους ομίλους της πρώτης διοργάνωσης του θεσμού ως Τσάμπιονς Λιγκ. Στους προκριματικούς αγώνες ενάντια στην Γκέτεμποργκ σημείωσε 3 από τα 4 γκολ του Παναθηναϊκού. Ο πρώτος αγώνας έληξε υπέρ του Παναθηναϊκού με 2-0 με το Σαραβάκο να ανοίγει το σκορ. Στη ρεβάνς όμως η Γκέτεμποργκ βρέθηκε να προηγήται με 2-0 ισοφαρίζοντας το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα όμως με 2 γκολ ο Σαραβάκος ισοφάρισε σε 2-2 και οδήγησε τον Παναθηναϊκό στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Σημαντική στιγμή υπήρξε για το Δημήτρη Σαραβάκο η συμμετοχή του στη Μικτή Κόσμου μαζί με τον Αποστολάκη το 1992 σε αγώνα της για διαμαρτυρία λόγω της εισβολής στο Κουβέιτ.[5]
Την περίοδο 1992-93 ο Σαραβάκος αναδείχθηκε κυπελλούχος Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό ενώ συμμετείχε στους ευρωπαϊκούς αγώνες στους οποίος ο Παναθηναϊκός σημείωσε ρεκόρ τερμάτων τόσο σε έναν αγώνα όσο και στο σύνολο της διπλής αναμέτρησης με την Ελεκτροπούτερε. Ο Παναθηναϊκός σημείωσε 10 γκολ στις 2 νίκες του 0-6 και 4-0 και ο Σαραβάκος σημείωσε το ένα από αυτά.
Την περίοδο 1993-94 ο Σαραβάκος σημείωσε 15 γκολ σε 25 συμμετοχές και ήταν δεύτερος σκόρερ του Παναθηναϊκού πίσω από το Βαζέχα που με 24 γκολ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα. Κατέκτησε για 6η φορά στην καριέρα του με τον Παναθηναϊκό το Κύπελλο Ελλάδας. Στις 2 Νοεμβρίου 1993 ο Σαραβάκος αγωνίστηκε για τελευταία φορά στην καριέρα του με τον Παναθηναϊκό σε αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης στην εκτός έδρας νίκη του Παναθηναϊκού απέναντι στη Μπάγερ Λεβερκούζεν με 1-2, ανοίγοντας το σκορ το 6ο λεπτό.
1994-1996 ΑΕΚ
Το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε και το καλοκαίρι του 1994 ο Σαραβάκος εγκατέλειψε τον Παναθηναϊκό, σε ηλικία 33 ετών, με προορισμό την ΑΕΚ. Στις 10 Αυγούστου του 1994 αγωνίστηκε στον πρώτο του επίσημο αγώνα με την ΑΕΚ ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο αξιομνημόνευτους με την φανέλα της. Η ΑΕΚ αγωνίστηκε απέναντι στη Ρέιντζερς διεκδικόντας την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ο Δημήτρης Σαραβάκος με 2 γκολ στον πρώτο αγώνα έδωσε τη νίκη με 2-0 και ουσιαστικά την πρόκριση στην ΑΕΚ που επικράτησε και στον επαναληπτικό.[6] Η παρουσία του στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν εξίσου ικανοποιητική καθώς αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ της διοργάνωσης με 21 γκολ.[7] Την 1 Απριλίου του 1995 σκόραρε για τελευταία φορά στην καριέρα του σε αγώνα ντέρμπι όταν άνοιξε το σκορ στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό.[8]
Την επόμενη σεζόν 1995-96 αγωνίστηκε με την ΑΕΚ 17 φορές και σημείωσε 2 γκολ.[9] Αναδείχθηκε επίσης Κυπελλούχος Ελλάδας για 8η φορά στην καριέρα του. Στο τέλος της χρονιάς η ΑΕΚ σεβόμενη την προσφορά του τον αποδεύσμευσε λύνοντας το συμβόλαιό του κοινή συναινέση
1997-1998 Παναθηναϊκός
Την περίοδο 1997-98 μετά από ένα έτος απουσίας από τους αγωνιστικούς χώρους[10] επέστρεψε στον Παναθηναϊκό για να κλείσει την καριέρα του φορώντας τη φανέλα του. Αγωνίστηκε σε 2 αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος.
Τίτλοι
• 3 Πρωταθλήματα Ελλάδος:
o 1986, 1990, 1991
• 8 Κύπελλα Ελλάδος:
o 1979, 1986, 1988, 1989, 1991, 1993, 1994, 1996
• 3 Σούπερ Καπ Ελλάδος:
o 1988, 1993, 1994
Ομάδες
• 1977-1984 Πανιώνιος: 142 ματς (35 γκολ)
• 1984-1994 Παναθηναϊκός: 252 (125)
• 1994-1996 ΑΕΚ: 47 (21)
• 1997-1998 Παναθηναϊκός: 2 (0)
• 1982-1994: Ελλάδα (ανδρών): 78 (22)

Tags: