Αστεροειδής πέρασε «ξυστά» από τη Γη

Αστρονόμοι, επιστήμονες και λάτρεις του... διαστήματος είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χθες έναν αστεροειδή που πέρασε 'ξυστά' από τον πλανήτη μας. Πρόικειται δε για την πλησιάστερη 'επαφή' της Γης με ένα ξένο σώμα από το 2004. Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει.

Πρόκειται για τον 'JO25', ο οποίος πέρασε σε απόσταση 1,1 εκατομμυρίων μιλίων από τον πλανήτη μας -πέντε φορές η απόσταση της Γης από τη Σελήνη.

Ο αστεροειδής είναι ο μεγαλύτερος που περνάει τόσο κοντά από τον πλανήτη, τα τελευταία 13 χρόνια, ωστόσο η NASA διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη.

Το ουράνιο σώμα, που ανακαλύφθηκε το 2014, δεν ήταν ορατό με γυμνό μάτι, αλλά είναι αρκετά φωτεινό ώστε να μπορεί να το παρατηρήσει κανείς με ένα απλό τηλεσκόπιο, για μία ή δύο βραδιές, αρχής γενομένης από χθες.

Ο 'JO25' μας είχε επισκεφθεί ξανά πριν από περίπου 400 χρόνια ενώ θα περάσουν 2.600 χρόνια μέχρι να τον ξαναδούμε από κοντά. Θα προσεγγίσει τον πλανήτη μας από την πλευρά του Ήλιου και κατόπιν θα συνεχίσει την πορεία του προς τον Δία και θα επιστρέψει προς το κέντρο του ηλιακού συστήματος.

Ο επόμενος αστεροειδής που προβλέπεται ότι θα επισκεφθεί τη Γη είναι ο '199-AN10', το 2027.