«Καμπανάκι» της ΠΟΕΔΗΝ για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία

Μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και ιατροφαρμακευτικά σκευάσματα διαπιστώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σε έρευνα που δημοσιεύει για τα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Στην έρευνα τονίζει ότι τα προβλήματα είναι «σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα», εξαιτίας της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Προσθέτει ότι η χρηματοδότηση των νοσοκομείων είναι 1,156 δισ. ευρώ, εν αντιθέσει με πέρυσι που ήταν 1,5 δισ. ευρώ, 350 εκατ. ευρώ, λιγότερα και οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν τις 33.000.

«Θα αυξηθούν οι ελλείψεις προσωπικού»

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό, οι οποίες η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι θα αυξηθούν, αφού ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι 52 ετών, σε νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας – και όχι μόνο.
Ορισμένα παραδείγματα που παραθέτει η Ομοσπονδία είναι τα εξής:

«Γεννηματάς»: 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Κλειστές 2 κλίνες ΜΕΘ και 2 χειρουργικά τραπέζια. Οφείλονται 2.000 ρεπό στο σύνολο του προσωπικού, ενώ εξαιτίας της υποχρηματοδότησης είναι απλήρωτα τα συνεργεία (εργολαβικοί εργαζόμενοι) από πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

«Παπανικολάου»: Μεταξύ των ετών 2009 - 2015 συνταξιοδοτήθηκαν 431 υπάλληλοι, "χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας". Οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις είναι από 35% έως 70% ανάλογα την υπηρεσία.

«Ιπποκράτειο»: 150 υπάλληλοι συνταξιοδοτήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Δεν προσλήφθηκε κανείς. Ο μαστογράφος δεν λειτουργεί. Από τα 15 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν 5.

«ΑΧΕΠΑ»: 433 είναι οι κενές οργανικές θέσεις, στις 1.533 προβλεπόμενες. Εργαστήρια με απαρχαιωμένα μηχανήματα που παρουσιάζουν συνεχώς βλάβες (αιμοδυναμικό, αγγειογράφος).

«Άγιος Δημήτριος»: 50% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις.

Κιλκίς: 50% κενές οργανικές θέσεις, δεν υπάρχουν ειδικότητες γιατρών πνευμονολόγου, νευρολόγου, παθολογοανατόμου. Κλειστός ο αξονικός τομογράφος και ελλείψεις υλικών.

Βέροιας: Υπολειτουργεί η γυναικολογική - μαιευτική κλινική και το αιμοδυναμικό. Αναβάλλονται χειρουργεία και σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ κινδυνεύει να κλείσει το γαστρεντερολογικό τμήμα.

Γουμένισσας: Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «ερημοποίηση» του νοσοκομείου, αναφέροντας ότι νοσηλεύτρια καλύπτει το φαρμακείο (χωρίς φαρμακοποιό), καθαρίστρια έχει οριστεί μάγειρας, ενώ το νοσοκομείο δεν εφημερεύει γιατί οι γιατροί κάνουν εφημερία στο νοσοκομείο Κιλκίς.

Πολυγύρου: 40% κενές οργανικές θέσεις. Δεν λειτουργεί η ΜΕΘ και κλειστά είναι δύο χειρουργικά τραπέζια. Υπολειτουργεί η πνευμονολογική και τα επείγοντα.

Κοζάνης: 45 είναι οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών από τις 84 προβλεπόμενες και 163 είναι οι κενές θέσεις του υπόλοιπου προσωπικού από τις 409 προβλεπόμενες,.

Καρδίτσα: 192 κενές οργανικές θέσεις στις 610 προβλεπόμενες.

Αλεξανδρούπολη: Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο οφείλονται 3.500 ρεπό και κανονικές άδεις του έτους 2015. Ο «ασυντήρητος» ιατρικοτεχνολογικός εξοπλισμός «εγκυμονεί κινδύνους για την ζωή των ασθενών», ενώ η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο και για «ασφυξία από την έλλειψη υλικών και φαρμάκων».

Διδυμοτείχου: Τα οφειλόμενα ρεπό ανέρχονται σε 6.000, ελλείψεις παρατηρούνται σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αναλώσιμα, κρεβάτια, φορεία, καθετήρες, αντιδραστήρια.

Ανάλογα προβλήματα, αναφέρει η Ομοσπονδία αντιμετωπίζουν και τα νοσοκομεία της Πάτρας.

Tags: