Σε δίκη ζητείται να παραπεμφθούν πέντε κατηγορούμενοι για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, που συγκλόνισαν την Ελλάδα με την αποκάλυψή τους περίπου 11 χρόνια μετά, σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση της Μαρίας - Σοφίας Βαΐτσης προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας. Παράλληλα, προτείνεται η απαλλαγή μίας κατηγορούμενης από τις κατηγορίες.
Στην πρότασή της, η οποία υποβλήθηκε στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο σήμερα, προτείνεται να καθίσουν στο εδώλιο μεταξύ άλλων ο πρώην αμερικανός πράκτορας William Bazil, για το αδίκημα της απόπειρας κατασκοπείας ,που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος, αλλά και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Καρχιμάκης, κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της παραβίασης μυστικών της πολιτείας κατ' εξακολούθηση, πράξη για την οποία κατηγορούνται δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ.
Σύμφωνα με το ανακριτικό πόρισμα του Δ. Φούκα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών (2004-2005) και του σχεδίου "Πυθία" που αφορούσε προπαρασκευαστικές πράξεις έσχατης προδοσίας επι κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William B, Αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών.
Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου - για την οποία προτείνεται η απαλλαγή της, εμφανίζεται να ήταν εκείνη που ειχε αγοράσει καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων. Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε -κατά τον ανακριτή- ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.
Η εμπλοκή του Μιχ. Καρχιμάκη αφορά σκέλος της ογκοδέστατης δικογραφίας, κατά την έρευνα της οποία υπήρξε αναφορά από πρώην υπάλληλο της ΕΥΠ για απόρρητες αναφορές που απευθυνονταν στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και είχαν ληφθεί από τον ίδιο με μη νόμιμο τρόπο. Το έγγραφα εντοπίστηκαν μετά από σχετικές έρευνες, ενώ ο Μιχ. Καρχιμάκης αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες.
Το τελικό λόγο έχει πλέον το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών το οποίο και θα αποφασίσει αν και ποιοι κατηγορούμενοι θα καθίσουν τελικά στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Για "κατασκευασμένη από υπόδικους υπόθεση" η οποία "επανέρχεται με πρόταση Εισαγγελέα" κάνει λόγο ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Καρχιμάκης. Ο πρώην βουλευτής, υποστηρίζει ότι ποινικοποιείται η κοινοβουλευτική λειτουργία καθώς και ότι "κάποιοι κύκλοι εδώ και καιρό προαναγγέλουν αποφάσεις των αρμοδίων δικαστικών οργάνων".
Όπως εξηγεί, "για μια ακόμη φορά επανέρχεται μια στημένη υπόθεση ,που κατασκευάστηκε από σκοτεινούς ανθρώπους που βαρύνονται με κακουργηματικές ενέργειες και πράξεις ,γεγονός που δεν ελήφθη από κανένα σχεδόν αρμόδιο υπόψη". Αναφέρει ότι η πρόταση της κας Εισαγγελέως δεν έχει καμία νόμιμη βάση, καθώς "καταλήγει στο συμπέρασμα ύπαρξης ενδείξεων ενοχής την στιγμή που όπως η ίδια Εισαγγελέας συνομολογεί στην πρότασή της, ουδέποτε ανευρέθηκε το παραμικρό στοιχείο που να αποτελεί έστω ένδειξη πόσο δε μάλλον απόδειξη των καταγγελλομένων από επαγγελματίες υπόδικους και εκφραστές κυκλωμάτων πλαστογραφίας , κατασκευής πλαστών στοιχείων και εκβιασμών ,και άλλων κακουργηματικών πράξεων, όπως έχει αποδειχθείαλλά και διαρροής απόρρητων στοιχείων εθνικού ενδιαφέροντος από την υπηρεσία τους ,που οδήγησαν στην οριστική απόλυση του από την εργασία τους".Τέλος, υποστηρίζει ότι "ουδέποτε βρέθηκαν έγγραφα της ΕΥΠ στην κατοχή μου από την έρευνα που διενεργήθηκε" και καταλήγει: "είναι αδιανόητο, μεθοδεύσεις που παραπέμπουν στα πρότυπα της μαφίας, να βρίσκουν παραδόξως ανταπόκριση και μάλιστα ιδίως στο χώρο της Δικαιοσύνης που είναι ταγμένη να λειτουργεί έξω από σκοπιμότητες".