Mε τους σημερινούς ρυθμούς της ζωής δεν είναι ...παράλογο να νιώθετε συχνά όταν τα αποθέματα της ενέργειάς σας είναι μηδαμινά.
Ωστόσο, τα απαιτητικά ωράρια και η πολλή δουλειά δεν ευθύνονται πάντα για την κούραση, η οποία είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς στο γιατρό τους. H καταβολή, ιδιαίτερα όταν είναι επίμονη και αδικαιολόγητη, μπορεί να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας.
Οι «ένοχοι» για την έλλειψη της ενεργητικότητας μπορεί να είναι πολλοί και διαφορετικοί - από μια κακή δίαιτα μέχρι τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς ή τα φάρμακά σας. Ανακαλύψετε τ ους «ενόχους» και αντιμετωπίστε τους.Ξεκινήσατε την ημέρα σας νιώθοντας κουρασμένοι.
Το προηγούμενο βράδυ ξενυχτήσατε σε ένα φιλικό σπίτι και πέσατε στο κρεβάτι αργά. Σήμερα η ευεξία και η ενεργητικότητά σας είναι στο ναδίρ. Νυστάζετε και δεν έχετε δυνάμεις να ασχοληθείτε με τη δουλειά σας.
O «κλέφτης»: Οι λίγες ώρες ύπνου. Στις μέρες μας ο ανεπαρκής ύπνος είναι η πιο συχνή αιτία για την έλλειψη ευεξίας και την ατονία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Tα ακανόνιστα ωράρια απορυθμίζουν το βιολογικό ρολόι του οργανισμού και επιτείνουν το πρόβλημα της αϋπνίας, που ταλαιπωρεί 1 στους 3 ενηλίκους.
Tι να κάνετε: Nα πέφτετε πιο νωρίς για ύπνο! Για τους περισσότερους ανθρώπους 7-8 ώρες ύπνου είναι αρκετές. Επίσης, δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες για έναν ήρεμο ύπνο: Μη φάτε πολύ και μην πιείτε καφέ το απόγευμα, αποφύγετε την έντονη γυμναστική 2-3 ώρες πριν να κοιμηθείτε, ρυθμίστε τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου στους 18° C και πέστε στο κρεβάτι ήρεμοι...
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, όταν η αϋπνία είναι χρόνια και όχι περιστασιακή (π.χ., για λίγες ημέρες, επειδή έχετε κάνει πολλά ξενύχτια), μπορεί να χορηγηθεί ύστερα από ιατρική συμβουλή ακόμη και φαρμακευτική αγωγή, που βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.
Ξεκινήσατε με ενθουσιασμό την καινούργια δίαιτα που σας έδωσε ένας συνάδελφός σας. Προμηθευτήκατε άφθονο κρέας, κοτόπουλο και ψάρι, ενώ πετάξατε από την κουζίνα το ψωμί, το ρύζι, τις πατάτες και τα ζυμαρικά (πηγές αμύλου), μια και η δίαιτα τα απαγόρευε.
Ύστερα από δύο εβδομάδες, είστε πιο αδύνατοι μεν, αλλά νιώθετε εξαντλημένοι, δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε στη δουλειά σας και νιώθετε ότι σας έχουν «κοπεί» τα πόδια.
O «κλέφτης»: H επιλογή της κακής δίαιτας.
Εν αγνοία σας ξεκινήσατε μια πρωτεϊνική δίαιτα, η οποία προκαλεί έντονη κόπωση, επειδή είναι ελλιπής σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά, μια και απαγορεύει την κατανάλωση μιας πολύ σημαντικής κατηγορίας τροφίμων, των υδατανθράκων.
Εκτός από τις πρωτεϊνικές δίαιτες, πρέπει επίσης να αποφεύγονται οι δίαιτες αποτοξίνωσης και οι δίαιτες νηστείας. Στις πρώτες καταναλώνονται μόνο λαχανικά και είναι εξαντλητικές, επειδή στερούν από τον οργανισμό τις βιταμίνες του συμπλέγματος B που περιέχονται στα ζωικά τρόφιμα, καθώς και απαραίτητα για το μεταβολισμό συστατικά.
Κανείς δεν μπορεί να ακολουθήσει μια τέτοια δίαιτα για περισσότερες από 5-6 μέρες.
Οι δίαιτες νηστείας κουράζουν τον οργανισμό, επειδή είναι στερητικές. Προβλέπουν την κατανάλωση 1.000 ή λιγότερων θερμίδων την ημέρα, τη στιγμή που το κατώτερο επιτρεπτό όριο για μια ισορροπημένη δίαιτα είναι οι 1.200 θερμίδες.
Tι να κάνετε: Σταματήστε τη δίαιτα! Αρχίστε να τρώτε όπως πρώτα, καταναλώνοντας ποικιλία τροφίμων (λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, όσπρια, κρεατικά). Γρήγορα θα νιώσετε την ενεργητικότητά σας να αυξάνεται.
Εάν χρειάζεται πραγματικά να χάσετε βάρος, τότε συμβουλευτείτε ένα διαιτολόγο, προκειμένου να σχεδιάσει μια ισορροπημένη δίαιτα σύμφωνα με τις ανάγκες σας.
Χάσατε Το Χρώμα Σας; Αισθάνεστε ατονία, το πρόσωπό σας είναι ωχρό, δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και ταλαιπωρείστε από πονοκεφάλους. Νιώθετε εξαντλημένοι και πολύ κουρασμένοι, παρότι κοιμάστε και τρώτε καλά.
O «κλέφτης»: H σιδηροπενική αναιμία. Πρόκειται για τη συχνότερη μορφή αναιμίας. Tα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό σας έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. H καταβολή που αισθάνεστε οφείλεται στην κακή οξυγόνωση του αίματος, με αποτέλεσμα να μην τροφοδοτεί με την απαραίτητη ενέργεια το νευρικό και το μυϊκό σας σύστημα.
Tι να κάνετε: Πρέπει να κάνετε εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο του αιματοκρίτη, του σιδήρου και της φεριτίνης σιδήρου, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι έχετε σιδηροπενική αναιμία (να σημειωθεί ότι είναι δυνατό να έχετε σιδηροπενία -χαμηλό σίδηρο- χωρίς να έχει εκδηλωθεί σιδηροπενική αναιμία).
Στη συνέχεια, ο γιατρός θα σας συστήσει τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, καθώς και το να τρώτε πιο συχνά τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως είναι το κόκκινο κρέας, το αυγό, οι φακές και τα πράσινα λαχανικά, π.χ. το σπανάκι.
Πηγαίνετε στο Γιατρό όταν νιώθετε κατάκοποι για περισσότερο από δύο εβδομάδες, ακόμη και αν κοιμάστε καλά, φροντίζετε τη διατροφή σας και δεν έχετε τόση δουλειά που να δικαιολογεί την κούρασή σας, τότε πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.
Κατά την κλινική εξέταση θα σας υποβάλει σε ορισμένες απλές ασκήσεις δύναμης, προκειμένου να εξετάσει το μυϊκό σας σύστημα, μια και όταν πάσχει αυτό ο γιατρός θα πρέπει να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει νευρολογικό ή μυοσκελετικό πρόβλημα.
Επίσης, θα πάρει ένα πλήρες ιστορικό υγείας και θα σας συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις για την ανάδειξη οποιουδήποτε οργανικού ή ακόμη και ψυχολογικού προβλήματος (αγχώδης διαταραχή, κατάθλιψη).
Πολλά κιλά, λίγα... χιλιόμετρα Τους τελευταίους μήνες έχετε πάρει αρκετά περιττά κιλά. Δυσφορείτε όταν ανεβαίνετε τις σκάλες, σας κόβεται η ανάσα όταν κάνετε τις δουλειές του σπιτιού και αισθάνεστε συχνά κουρασμένοι.
O «κλέφτης»: Το πάχος. Δυσχεραίνει τις κινήσεις σας, δυσκολεύει την αναπνοή σας, ταλαιπωρεί τη μέση και τα πόδια σας. Είναι λογικό να νιώθετε κουρασμένοι, μια και καθημερινά κινείστε μεταφέροντας ένα επιπλέον βάρος αρκετών κιλών.
Tι να κάνετε: H μόνη αποτελεσματική λύση είναι να χάσετε βάρος. Χάνοντας ένα σημαντικό αριθμό κιλών (π.χ., εάν είστε 10 κιλά υπέρβαροι και αδυνατίσετε κατά 5), θα καταλάβετε αμέσως τη διαφορά. Θα αυξηθεί η αντοχή σας, θα νιώσετε ανάλαφροι και θα έχετε πολύ μεγαλύτερα αποθέματα ενεργητικότητας.