Ερώτημα παραμένει εάν ο γόρδιος δεσμός της επένδυσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, στο Ελληνικό, θα λυθεί μετά τη χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ για οριοθέτηση ως αρχαιολογικού χώρου τμήματος περίπου 300 στρεμμάτων της συνολικής έκτασης.
Σημειώνεται ωστόσο ότι στην κηρυχθείσα ως αρχαιολογικό χώρο, έκταση των 280-300 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει το αμαξοστάσιο του Τραμ και τμήμα του λόφου Χασάνι κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, σχεδιάζεται η υλοποίηση mall και κατοικιών από την επενδυτική κοινοπραξία, γεγονός το οποίο εξακολουθεί να θέτει σε αμφιβολία την υλοποίηση του έργου.
Από την πλευρά τους, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σχολίασαν, χθες, την "ετυμηγορία" του ΚΑΣ "ως ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ".
Χθες, το ΚΑΣ ενέκρινε, όπως ήταν προγραμματισμένο, το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του ακινήτου και την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θέτοντας ως όρους την ύπαρξη αδόμητης ζώνης στη χερσόνησο του Αγίου Κοσμά, τη δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου στο αρχαίο λατομείο και την επανεξέταση του ύψους των κτηρίων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να δείξει την πόρτα εξόδου στην πρόεδρο του ΚΑΣ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, εάν η εισήγησή της προέβλεπε την κήρυξη έκτασης 3.500 στρεμμάτων-δηλαδή το ήμισυ του ακινήτου- ως αρχαιολογικού χώρου, σύμφωνα με παλαιότερη πρόταση της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων.
Σύμφωνα με ορισμένες διαρροές, η κυβέρνηση φερόταν να εξέταζε τη θέσπιση νόμου για τις αρχαιολογικές εργασίες στο Ελληνικό, εάν το ΚΑΣ δεν ολοκλήρωνε, χθες, τη γνωμοδότησή του, ώστε να παρακαμφθούν τα πιθανά εμπόδια. Πλέον, το σενάριο αυτό μοιάζει να απομακρύνεται οριστικά.
Ακόμη, με τα έως τώρα δεδομένα, η οριοθέτηση των περίπου 300 στρεμμάτων ως αρχαιολογικής έκτασης, θα οδηγήσει, για το υπόλοιπο της έκτασης, στην εφαρμογή του μνημονίου συναντίληψης, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικό Α.Ε., για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθούν οι αρχαιολογικές εργασίες.
Τα ανοιχτά μέτωπα
Υπενθυμίζεται ότι μετά την αναίρεση, σε πρώτο βαθμό, της απόφασης του δασάρχη για χαρακτηρισμό ως δάσους έκτασης 37 στρεμμάτων, κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγές δύο οικολογικών οργανώσεων για το "δασικό".
Εκτός όμως, από τα ζητήματα του δάσους και των αρχαιοτήτων, οι εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν, για το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης των τελευταίων δεκαετιών παραμένουν πολυάριθμες:
- ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη χορήγηση άδειας καζίνο -διαδικασία που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει, κατ' ελάχιστον, 10 μήνες- δεν έχει ξεκινήσει και ενδέχεται να μην αρχίσει μέχρι το τέλος της χρονιάς.
- η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) θα πρέπει να λάβουν το "πράσινο φως" από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος (με την ΣΜΠΕ και το ΣΟΑ) δεν έχει καν καταρτιστεί και υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον έξι μήνες, ωσότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος νομιμότητας από τη στιγμή που θα υποβληθεί στο ΣτΕ. Εάν το ΣτΕ δεν εγκρίνει το σχέδιο π.δ., τότε προστίθεται νέα πολύμηνη καθυστέρηση, καθώς αυτό θα πρέπει να τροποποιηθεί βάσει των παρατηρήσεων του ανώτατου δικαστηρίου και να υποβληθεί εκ νέου προς έγκριση.
- η μεταφορά των φορέων και των υπηρεσιών, όπως το κτήριο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που βρίσκονται στην έκταση δεν έχει ολοκληρωθεί.