Σήμερα η απόφαση για το σκάνδαλο Energa-Hellas Power

Η ώρα της κρίσεως από τη Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο Energa-Hellas Power φαίνεται ότι έφτασε καθώς σήμερα αναμένεται να εκδοθεί, ύστερα από δύο ολόκληρα χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για τους συνολικά 19 κατηγορουμένους στην υπόθεση υπεξαίρεσης εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του ελληνικού δημοσίου.

Βασικοί πρωταγωνιστές του σκανδάλου που, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, στοίχισε στο δημόσιο ζημία περίπου 152 εκατ. ευρώ είναι οι εκπρόσωποι των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, Energa και Hellas Power, Αριστείδης Φλώρος και ο Βασίλης Μηλιώνης.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι δυο κατηγορούμενοι φέρονται να εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, γνωστό τότε ως ΕΕΤΗΔΕ, χωρίς όμως να καταβάλουν τα χρήματα, ως όφειλαν, στα κρατικά ταμεία.

Στους κατηγορούμενους αποδίδονται κατά περίπτωση τα αδικήματα της υπεξαίρεσης με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/1950), της λαθρεμπορίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν ότι διέπραξαν οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη και με έγγραφες δηλώσεις τους στο δικαστήριο και στις αρμόδιες Αρχές γνωστοποίησαν ότι δεσμεύονται να επιστρέψουν στο Δημόσιο 83 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 103 εκατ. ευρώ, που όπως υποστηρίζουν είναι διαθέσιμα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας στην πρότασή της ζήτησε την αθώωση του Βασίλη Μηλιώνη από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και εισηγήθηκε την ενοχή του Άρη Φλώρου καθώς και άλλων έντεκα κατηγορουμένων.