Ο Τραμπ εκφράζει «δυσαρέσκεια» για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την «έντονη δυσαρέσκειά του» για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANA.

Τα σχόλια έγιναν κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνάντησης μεταξύ του Τραμπ και του Αρχιεπισκόπου της Αμερικής, ο οποίος επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο για μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία του για το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδίως των θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων στην Τουρκία.

Είπε επίσης ότι «θα προχωρήσει αμέσως στις απαραίτητες παρεμβάσεις», λέει το άρθρο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αρχιεπίσκοπος της Αμερικής έθεσε όλα τα βασικά ζητήματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζοντας ιδίως τη σημασία και την ανάγκη επανέναρξης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Σε ένα μήνυμα μετά τη συνάντηση, ο Πενς είπε σε ένα tweet ότι «η Αμερική θα παραμείνει σταθερή με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην έκκληση για την Αγία Σοφία να παραμείνει προσβάσιμη ως πηγή έμπνευσης και προβληματισμού για κάθε άτομο κάθε πίστης».

«Η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αποτελεί προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Λατρεύουμε την πίστη και τα φιλανθρωπικά έργα των 1,5 εκατομμυρίων μελών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. "

Από την πλευρά του, ο Ελπιδοφόρος έγραψε στο Twitter ότι ήταν «ευγνώμων που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Τραμπ και τον Πενς στον Λευκό Οίκο και κοινοποίησε τη σοβαρή μας απογοήτευση κατά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς και τις συνεχιζόμενες ανησυχίες ασφαλείας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας. "