Κοντσίτα Βουρστ

Ο Τόμας Νόιβιρτ (Thomas "Tom" Neuwirth, γενν. στις 6 Νοεμβρίου 1988), περισσότερο γνωστός ως η drag περσόνα Conchita Wurst, είναι τραγουδιστής από την Αυστρία. Η Βουρστ εκπροσώπησε την Αυστρία στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision του 2014 στην Κοπεγχάγη και κέρδισε τη νίκη. Ο τραγουδιστής χρησιμοποιεί θηλυκές αντωνυμίες για να περιγράψει τον εαυτό του στο ρόλο της Βουρστ.
Ο Νόιβιρτ γεννήθηκε στο Γκμούντεν της Αυστρίας, το 1988. Το 2007 έφτασε στον τελικό του αυστριακού τάλεντ σόου Starmania, και επέστρεψε στην τηλεόραση το 2011 ως ο drag χαρακτήρας "Conchita Wurst". Ο τραγουδιστής δημιούργησε ο ίδιος αυτήν την περσόνα ως απάντηση σε προηγούμενες εμπειρίες και έκανε λόγο για ένα σημαντικό μήνυμα και ένα κάλεσμα για ανεκτικότητα σε καθετί που φαίνεται διαφορετικό.
Ο Νόιβιρτ αποφοίτησε από τη Σχολή Μόδας στο Γκρατς το 2011 και έκτοτε ζει στη Βιέννη σε διάφορες περιοχές.
Το 2006 ο Νόιβιρτ έλαβε μέρος στον 3ο κύκλο εκπομπών του τάλεντ σόου της αυστριακής τηλεόρασης Starmania, τερματίζοντας στη 2η θέση. Έναν χρόνο μετά ίδρυσε το νεανικό αντρικό συγκρότημα Jetzt Anders! που διαλύθηκε το ίδιο έτος. Το 2011 εισήγαγε την περσόνα Conchita Wurst, στο τηλεοπτικό σόου του καναλιού ORF Die große Chance. Ήταν 2η στην προεπιλογή για τη συμμετοχή της Αυστρίας στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2012.

Η Βουρστ λίγο μετά τη νίκη της στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον το 2014.
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2013 ανακοινώθηκε ότι η Βουρστ θα εκπροσωπήσει την Αυστρία στο Διαγωνισμό της Eurovision του 2014 στην Κοπεγχάγη, μετά την επιλογή της από το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της χώρας, ORF.
Η επιλογή της Βουρστ πυροδότησε σχόλια στην Αυστρία. 4 ημέρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ORF, περισσότερα από 31.000 άτομα υποστήριξαν ("μου αρέσει") στο Facebook μία σελίδα κατά της Βουρστ.
Τον Οκτώβριο το υπουργείο Τύπου της Λευκορωσίας παρέλαβε μια αίτηση που ζητούσε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, το BTRC να μην μεταδώσει την αυστριακή συμμετοχή κατά την προβολή του διαγωνισμού της Eurovision, με τον ισχυρισμό ότι ο διαγωνισμός κινδύνευε να μετατραπεί σε "κρεβάτι σοδομισμού".Το Δεκέμβριο έκανε την εμφάνιση της παρόμοια αίτηση στη Ρωσία. Το Μάρτιο του 2014 αποκαλύφθηκε το τραγούδι της Βουρστ με τον τίτλο "Rise Like a Phoenix".
Στον δεύτερο ημιτελικό που διεξήχθη στις 8 Μαΐου, η Κοντσίτα προκρίθηκε στον τελικό και κέρδισε τη νίκη στις 10 Μαΐου, με 290 βαθμούς. Πέτυχε έτσι την πρώτη νίκη για την Αυστρία στη Eurovision από το διαγωνισμό του 1966.

Tags: