Η Ελλάδα ελπίζει να άρει τα εμπόδια Covid στο λιανικό εμπόριο πριν από το τέλος Μαρτίου, τον τουρισμό τον Μάιο

Η Ελλάδα σχεδιάζει να άρει τους περιορισμούς Covid-19 στον τομέα των λιανικών πωλήσεων και να ανοίξει σχολεία πριν από τα τέλη Μαρτίου και να αρχίσει να ανοίγει εκ νέου τον τουριστικό τομέα τον Μάιο πριν από τη ζωτική θερινή περίοδο, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης τη Δευτέρα.

Η απόφαση εξαρτάται από επιδημιολογικά δεδομένα, δήλωσε η Αριστοτέλεια Πελώνη σε δημοσιογράφους.

Μεσοπρόθεσμα, καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί, η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτρέψει υπαίθρια γεύματα τον Απρίλιο και να ξεκινήσει εκ νέου τον τουρισμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της Ελλάδας και απασχολεί ένα στα πέντε άτομα.

Πώς οι τομεακοί ναύλοι θα είναι κρίσιμοι για τη χώρα που αναδύεται αργά από μια κρίση χρέους εδώ και μια δεκαετία, αλλά η οικονομία της συρρικνώθηκε απότομα λόγω των περιορισμών του Covid-19.

Η Ελλάδα, η οποία υπέστη 6.758 θανάτους Covid, αναγκάστηκε πρόσφατα να επεκτείνει το lockdown στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας έως τις 16 Μαρτίου λόγω της αναζωπύρωσης στις λοιμώξεις, αλλά η Πελώνη είπε ότι υπάρχουν σημάδια ελπίδας μπροστά.

«Έχουμε ακόμα δύσκολες μέρες μπροστά μας. Αλλά τρέχουμε το τελευταίο μίλι σε αυτόν τον αγώνα μαραθωνίου », είπε.

Η χώρα κατέγραψε 1.142 κρούσματα και 53 θανάτους που σχετίζονται με το Κόβιντ την Κυριακή. Έχει καταγράψει συνολικά 205.120 λοιμώξεις από την πρώτη της περίπτωση που εμφανίστηκε πριν από ένα χρόνο και ο τομέας της υγείας, που εξασθενεί άσχημα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αγωνίζεται.

Πιο πρόσφατα, με 466 ασθενείς επί του παρόντος να υποβάλλονται σε διασωλήνωση, οι αρχές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις εισαγωγές Covid σε κρατικά νοσοκομεία καθώς οι περισσότεροι από αυτούς λειτουργούν με πλήρη χωρητικότητα.