Εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα ανησυχούν για νέα αύξηση των περιπτώσεων καθώς η ΕΕ απειλεί την AstraZeneca με απαγόρευση εξαγωγών

Καθώς τα προβλήματα εφοδιασμού συνεχίζουν να παρεμποδίζουν τις εκστρατείες εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι υγειονομικές αρχές στην Ελλάδα έχουν εκφράσει έντονη ανησυχία για τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν αύξηση των μολύνσεων από κοροναϊό τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η βρετανική παραλλαγή του Covid -19 μπορεί να έχει σημειώσει επίσης και βόρεια Ελλάδα, μετά την Αθήνα και την Κρήτη.

Ανακοινώθηκε την Τρίτη ότι καταγράφηκαν 842 νέες περιπτώσεις κοροναϊού τις προηγούμενες 24 ώρες, ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων περιπτώσεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 15 ημέρες.

Τουλάχιστον οι μισές από αυτές τις περιπτώσεις εντοπίστηκαν στην Αττική (427). Οι υποθέσεις στην κεντρική Αθήνα αναφέρθηκαν στις 113 την Τρίτη (11 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους), ενώ ο μέσος αριθμός περιπτώσεων τις τελευταίες επτά ημέρες ήταν 52. Επιπλέον, 26 περιπτώσεις καταγράφηκαν στην ανατολική Αττική, ενώ ο μέσος όρος τις προηγούμενες επτά ημέρες ήταν μόλις επτά. Καταγράφηκαν επίσης αιχμές σε άλλα μέρη της Αττικής.

Επίσης την Τρίτη, αναφέρθηκαν 21 νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19, ενώ 283 ασθενείς διασωλήφθηκαν.

Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες εξέταζαν ύποπτα κρούσματα του βρετανικού στελέχους με τον πρόεδρο της Εθνικής Οργάνωσης Δημόσιας Υγείας (EODY), Παναγιώτης Αρκουμάνιας, χωρίς να κρύβουν την ανησυχία του για πιθανή πανδημική έξαρση στο εγγύς μέλλον σε σχόλια στο Skai TV.

Είπε ότι μέχρι την Τρίτη το πρωί, είχαν εντοπιστεί 59 κρούσματα βρετανικού στελέχους στην Αθήνα και στην Κρήτη, και ότι οι ύποπτες περιπτώσεις είχαν μεγάλες πιθανότητες επιβεβαίωσης και στη Βόρεια Ελλάδα.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι η βρετανική μετάλλαξη έχει εξαπλωθεί στη χώρα μας», είπε, προσθέτοντας ότι τώρα που έχουν εμφανιστεί οι μεταλλάξεις του κοραναϊού, είναι πιθανό να επηρεάσουν ορισμένες από τις αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σχετικά με περιοριστικά μέτρα.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε την απαγόρευση εξαγωγής του προμηθευτή εμβολίων AstraZeneca, για να πιέσει την εταιρεία να συμμορφωθεί με τους όρους της σύμβασης που έχει υπογράψει για το πρόγραμμα παράδοσης εμβολίων Covid-19.

Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn δήλωσε ότι υποστηρίζει την παρακολούθηση των δόσεων που παράγονται στην ΕΕ αφήνουν το μπλοκ. Σε απάντηση στην πίεση της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε «εθνικισμό εμβολιασμού».

Στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν 18.406 εμβολιασμοί την Τρίτη, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό αυτών που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου σε 182.778.