Το ελαιόλαδο είναι το μυστικό της μακροζωίας των Ελλήνων. Πέραν των άλλων, το ελαιόλαδο χρησιμοποιείτο κατά την αρχαιότητα για τις ασθένειες του δέρματος. Στον ιπποκράτειο κώδικα διαβάζουμε πάνω από 60 φαρμακευτικές χρήσεις, στην πλάκα του Απελλά-στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου, αναφέρεται η θεραπεία από την κεφαλαλγία με την χρήση ελαιολάδου, ενώ στην εικονογραφία της αρχαιότητας συναντούμε ήδη από τον 6ο αιώνα τις καθαριστικές ιδιότητες του ελαιολάδου, συνήθως νέους που χρησιμοποιούν ένα ειδικό εργαλείο την "στλεγγίδα" για να καθαριστούν αφού πρώτα χύσουν ελαιόλαδο στο χέρι τους. Σαν μέσο καλλωπισμού το ελαιόλαδο το συναντούμε στην Οδύσσεια στον Τηλέμαχο, ο οποίος πλένεται με νερό και μετά αλείφεται με ελαιόλαδο.
Αναγνωρίζοντας την αξία του ελαιολάδου, οι Ρωμαίοι συνέτειναν στο να εξαπλωθεί η καλλιέργειά της ελιάς στην αυτοκρατορία τους. Αναφορές στην ελιά βρίσκουμε στην Βίβλο και στο Κοράνι ενώ μετά την Αναγέννηση η ελιά εξαπλώνεται στον Νέο Κόσμο.
Οι αρχαίοι Έλληνες θεραπευτές χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο για να επουλώσουν πληγές, για να θεραπεύσουν την αϋπνία, τη ναυτία, τη χολέρα.Επίσης το χρησιμοποιούσαν για να ενυδατώσουν και να μαλακώσουν το δέρμα τους ή το έβαζαν στα μαλλιά τους για να είναι υγιή και λαμπερά.
Οι σύγχρονοι επιστήμονες πιστεύουν ότι βοηθά τις λειτουργίες του εγκεφάλου, των εσωτερικών μας οργάνων και ιδιαίτερα της καρδιάς, αφού προλαβαίνουν και παίρνουν τη θέση από τα βλαβερά ζωικά λίπη, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη συγκέντρωση λίπους στην καρδιά και οδηγούν στο έμφραγμα.
ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το ελαιόλαδο, "υγρό χρυσάφι" κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή θρεπτικών συστατικών για τον άνθρωπο.
Από την αρχαιότητα είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο στη διατροφή μας είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία κάθε οργανισμού. Οι πατέρες της Ιατρικής ο Ασκληπιός και ο Ιπποκράτης, καθώς και οι μεγαλύτεροι γιατροί της εποχής εκείνης, ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης και ο Διοκλής πίστευαν ακράδαντα στην ευεργετική επίδρασή του στην υγεία και το συνιστούσαν σε καθημερινή βάση ως θεραπεία σε αρκετές περιπτώσεις. Σήμερα, 3000 χρόνια μετά, η σύγχρονη Ιατρική συνεχίζει να συστήνει την ευρεία χρήση του ελαιολάδου στη διατροφή ενηλίκων και παιδιών, υγιών και ασθενών, χάρη στα πολύτιμα συστατικά του που παρέχουν υγεία, ευεξία και μακροβιότητα. Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό της σύγχρονης διατροφής. Πολλές αναφορές γίνονται παγκόσμια για τη μεσογειακή διατροφή και την ευεργετική της επίδραση στην υγεία του ανθρώπου. Τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα είναι οι άφθονες φυτικές τροφές όπως το μαύρο ψωμί, τα δημητριακά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, τα λαχανικά, οι σαλάτες, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί καθώς και οι σχετικά μικρές ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών. Καθοριστικό ρόλο παίζει το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών.
Επίσης 1-2 ποτήρια κρασί "επιβάλλονται" με κάθε γεύμα.
Η συγκεκριμένη διατροφή έχει λίγα λιπαρά οξέα, είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και ίνες και περιέχει πολλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία προέρχονται κυρίως από το ελαιόλαδο.
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου ήταν γνωστές από τα αρχαιότατα χρόνια. Σήμερα έρχεται η επιστήμη να το επιβεβαιώσει και να χαρακτηρίσει το ελαιόλαδο όχι μόνο ιδανική τροφή αλλά και φάρμακο για πολλές παθήσεις. Οι ευεργετικές του ιδιότητες οφείλονται όχι μόνο στη σύνθεσή του, αλλά και στην αναλογία των συστατικών του. Το ελαιόλαδο περιέχει ελαϊκό οξύ (73% - 80%), βιταμίνες Α, Ε, D, Κ, φαινολικές ενώσεις, στερόλες, φωσφολιπίδια, τερπενικές αλκοόλες και επιπλέον συστατικά τα οποία δίνουν στο λάδι άρωμα, γεύση και ισχυρές διατροφικές ιδιότητες.
1. Προστατεύει το πεπτικό σύστημα, μειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας έλκους.
2. Βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των οστών των παιδιών και είναι σημαντικός παράγοντας ισορροπίας του μεταβολισμού.
3. Είναι όπλο κατά της οστεοπόρωσης, ενώ χάρη στη βιταμίνη Ε επιβραδύνει την αλλοίωση των κυττάρων που οδηγούν στο φυσικό γήρας.
4. Παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία παθήσεων της χολής και δρα ανασταλτικά στο σχηματισμό χολόλιθων.
5. Μειώνει την κακή χοληστερίνη και αυξάνει την καλή. Η σταθερή κατανάλωση ελαιολάδου μειώνει τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά νοσήματα.
6. Συμβάλλει στην αποφυγή της ανάπτυξης αρκετών μορφών καρκίνου και ιδιαίτερα του καρκίνου του μαστού.
7. Η κατανάλωση ελαιολάδου σε συνδυασμό με ψάρι, μειώνει στο 1/4 τις πιθανότητες πρόκλησης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
8. Βελτιώνει την κινητικότητα του παχέως εντέρου.
9. Παρουσιάζει αξιόλογη ευεργετική δράση στη θεραπεία του διαβήτη.
10. Προστατεύει τον οργανισμό από την δημιουργία θρομβώσεων.
Για να έχει όμως αυτή την καλή επίδραση θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αγνό και να προέρχεται από ψυχρή έκθλιψη. Είναι προτιμότερο να βάλει κανείς στο φαγητό του κανείς 50 γρ. από EXTRA ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ παρά 200 γρ. από ΑΠΛΟ λάδι ελιάς.
Επίσης η ποσότητα κατανάλωσης ελαιολάδου ημερησίως που επαρκεί είναι 20-30 γρ. δηλαδή 1-3 κουταλιές της σούπας.
Σε θερμοκρασία άνω των 21° C, όλες οι βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες καταστρέφονται και γι' αυτό πρέπει να αποφεύγουμε τα τηγανιτά και τσιγαριστά φαγητά και το λάδι πρέπει να το προσθέτουμε ωμό στο τέλος του μαγειρέματος.
Καλό θα ήταν επίσης στις σαλάτες να το μετατρέπουμε σε γαλάκτωμα, χτυπημένο με λεμόνι για να απορροφάται καλύτερα.